Siirry jakson sivulle

Onko Suomi koekenttä vai kuolinkenttä?

09.05.2016

Kiina on maailman tehdas, Suomi voisi olla aivot, uskoo Slushin perustaja Miki Kuusi.

Suomalaisten laimea menestys digitaalisten palveluiden kisassa syö yhä enemmän koko kansantalouden elinvoimaa. Kansainvälisten verkkokauppojen voittokulku Suomessa tarkoittaa, että pääomaa valuu ulkomaille.

”Suomessa ei ole edes tajuttu, että lisäarvo menee jonnekin muualle. Täällä ollaan oltu jollain tavalla sokeita sille, että maailma muuttuu ympärillä”, sanoo kasvuyritystapahtuma Slushin ja verkkokauppa Woltin perustaja Miki Kuusi.

Suomi näyttää jääneen vanhan menestyksensä vangiksi niin, että uudet virtaukset saavat puhaltaa rauhassa meitä häiritsemättä. Vaikka teknologinen murros on huojuttanut Nokian, metsäteollisuuden ja Stockmannin kaltaisia kivijalkoja, on Suomessa pidetty kompassi entisessä suunnassa.

”Mutta kyllä ne kiinalaiset ostavat ruokansa verkkokaupasta, vaikka me suomalaiset emme niin tee”, sanoo Kuusi.

Uusi teknologia muuttaa rakenteita kaikilla toimialoilla. Näkyvimpiä esimerkkejä ovat jakamispalvelut Uber ja Airbnb. Esimerkiksi Airbnb on horjuttanut suurten hotelliketjujen miljoonainvestoinneilla hankkimaa asemaa.

Matkustajat ovat perinteisesti käyttäneet tuttuja ketjuja eksoottisissa paikoissa, koska ovat halunneet viettää yönsä tutussa ja turvallisessa. Tunnettu brändi on taannut odotusten täyttymisen.

Internet muuttaa pelikenttää, koska verkkopalvelussa kuluttaja voi seurata eri asukkaiden arvioita sattumanvaraisesta asunnosta, sen omistajasta ja hinnoista. Nyt kuluttajalla on niin paljon informaatiota, ettei hänen tarvitse nojata brändin tuomaan informaatioon.

Suomen palattava edelläkävijäksi

Suomen vauhtia hidastaa jopa pelottavalta näyttävä kahtiajako, jossa toisen ryhmän muodostavat kansainväliset nuoret, joista monet toimivat teknologia-alalla. Toinen on perinteiden Suomi, jossa Suomi on paras maa suomalaisille.

Kahtiajaetun maan pitäisi palauttaa usko siihen, että me voimme jatkossakin olla edelläkävijämaa kuten niin usein ennen. Kuusi muistuttaa, että meissä suomalaisissa on jotain hyvää, koska maa on ollut niin usein kehityksen kärjessä.

”Kiina on maailman tehdas. Voisiko Suomi olla maailman aivot, joka tekee asioita, joita muut tekevät vasta myöhemmin.”

Suomen ongelma on siinä, että maahan on rakennettu vankat rakenteet vanhan menestyksen tueksi. Nuo rakenteet tukevat vakiintuneita asemia, mutta eivät muutosta. Tämä koskee esimerkiksi lakeja ja muuta säätelyä.

”Jos haluamme olla digitaalisuuden edelläkävijämaa, pitäisi meidän olla sitä myös lainsäädännössä.”

Katso jakso 5: Tulevaisuuden palvelut